top of page

Acerca de

​

 

 

COP Zirvesi’nin Kısa Tarihi

1995 yılından bu yana UNFCCC’nin ekseninde COP (Conference of Parties-Taraflar Konferansı) zirvesi her yıl bir ülkenin ev sahipliÄŸi ile düzenlenmektedir. 1995 yılında Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenen ilk zirve ile baÅŸlayan yolculuk geçtiÄŸimiz sene (COP26) BirleÅŸik Krallık’ın Glasgow bölgesinde ve bu sene yapılan COP27 zirvesi de Mısır’ın Sharm El-Sheikh kentinde (6-18 Kasım 2022) düzenlendi. Bu sene gerçekleÅŸtirilen zirveye 100’den fazla dünya lideri ve 196 ülkeden 45 binden fazla kiÅŸi katılım gösterdi. Peki bu sene taraf ülkeler zirvede nasıl karar(lar) aldılar? Önümüzdeki dönemde iklim krizi ve çevresel tahribat konusunda alınacak önlem(ler) nelerdir?

​

Temiz, SaÄŸlıklı ve Sürdürülebilir Çevre

Birçok yeni sözlerin ve vaatlerin yer aldığı COP27 zirvesinde aynı zamanda geçtiÄŸimiz buluÅŸmalarda alınan kararlar da yinelendi ve durumun aciliyeti üzerine çeÅŸitli vurgulamalar yapıldı. 28 Temmuz’da UNGA (United Nations General Assembly -BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel SekreterliÄŸi) ‘nın temiz, saÄŸlıklı ve sürdürülebilir çevrenin bir insan hakkı olduÄŸunu kabul eden yasa fikri zirvenin de temel mottolarından birisi olarak yer aldı. UN Genel Sekreteri António Guterres açılış konuÅŸmasında ‘Ä°nsanlığın ayağımızın gaz pedalı üzerinde cehenneme giden yolda’ olduÄŸunu belirtti.

​

Sharm El-Sheikh Uygulama Planı

COP26’da imzalanan Glasgow Climate Pact’de (durdurulamayan kömür kullanımını tamamıyla azaltmak için planlanan ilk iklim anlaÅŸması) üzerinde durulan konu baÅŸlıklarından birisidir. UNFCCC Mısır’da gerçekleÅŸtirilen zirvenin ardından Sharm El-Sheikh Ä°mplementation Plan isimli bir dosyayı kamuoyu ile paylaÅŸtı. Uygulama planı içerisinde zirvede ele alınan 16 farklı konu baÅŸlığı üzerine varılan kararlar yer alıyor. Bilim ve Aciliyet, Hırsı ve Uygulamayı Artırmak, Enerji, Azaltım, Adaptasyon, Kayıp ve Zarar, Erken Uyarı ve Sistematik Gözlem, Uygulama-Adil DönüÅŸüm Yolları, Finans, Teknoloji Transferi ve Dağıtımı, Kapasite GeliÅŸtirme, Durum DeÄŸerlendirmesi, Okyanus, Orman, Tarım, Uygulamayı GeliÅŸtirmek: Taraf Olmayan PaydaÅŸların Eylemi baÅŸlıkları zirvede üzerinde durulan konu baÅŸlıklarıdır.

​

Peki bu 16 baÅŸlık altında ne gibi kararlar alındı? Üzerinde durulan ve vurgulanan kısımlar nelerdir?

-          Hırslı, adil, eÅŸit ve kapsayıcı dönüÅŸüm,

-          Küresel sera gazı emisyonlarında acil, derin, hızlı ve sürdürülebilir azalma,

-          2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1.5 ºC limitinde tutabilmek için küresel sera gazı salımlarında %43’lük bir azalmaya yönelik ihtiyaç,

-          Ortak fakat farklılaÅŸtırılmış sorumluluklar,

-          GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin Least Developed Countries Fund (Az GeliÅŸmiÅŸ Ülkeler Fonu) ve Special Climate Change Fund’a (Özel Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Fonu) daha fazla katkıda bulunması,

-          Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin olumsuz etkilerine yönelik kayıp ve zarar fonu,

-          Anlamlı ve etkili bir toplumsal diyalog ve tüm paydaÅŸların katılımı,

-          2050 yılında net sıfır hedefine ulaÅŸabilmek için 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiye yıllık olarak yaklaşık 4 milyar dolar yatırım, düÅŸük karbonlu ekonomiye geçiÅŸ için yıllık olarak en az 4-6 trilyon dolar yatırım ve Green Climate Fund’u (YeÅŸil Ä°klim Fonu) yeniden doldurma,

-          Ulusal iklim hedeflerinde okyanus temelli eylem,

-          DoÄŸa temelli çözümler veya ekosistem temelli yaklaşımlar,

-          Tarım ve gıda güvenliÄŸine iliÅŸkin iklim eyleminin uygulanmasına yönelik ortak çalışma,

-          Gençler ve çocuklar dahil yerli insanların, yerel toplulukların, ÅŸehirlerin ve sivil toplumun önemli rolü ve toplumsal cinsiyete duyarlı uygulama,

-         Çocukları ve gençleri iklim politikası ve eylemi süreçlerini tasarlamak ve uygulamak için dahil etmek.

Yukarıda belirtilen temel kararlar çerçevesinde gerçekleÅŸtirilen COP27 Zirvesi birçok önemli konu baÅŸlığına ve yeniliÄŸe de ön ayak oldu. Ä°klim felaketlerine yakalanmış yoksul uluslara yönelik bir finansal yardım mekanizması olarak kayıp ve zarar (loss and damage) fonunun oluÅŸturulması kararlaÅŸtırıldı. Aynı zamanda bir ilk olarak zirve içerisinde gençlik liderliÄŸinde bir iklim forumu düzenlenerek gençlik iklim diyalogu oluÅŸturuldu. Gençlik liderliÄŸindeki iklim forumunun yanı sıra ilk defa bir COP zirvesinde gençlik elçisi bulundu. Bu sene Omnia El Omrani, bir gençlik elçisi olarak zirvede yer aldı.

 

Uluslararası düzlemde alınan bu kararların yanında Türkiye nasıl bir yol haritası oluÅŸturdu? Türkiye’nin vermiÅŸ olduÄŸu vaatler ve yeni eylem planı hangi çerçevede oluÅŸturuldu?

​

Türkiye “Ulusal Katkı Beyanı”nı Güncelledi

Ä°klim kriziyle uluslararası ortamda mücadele için 2015’e kadar gelinen süreçte baÅŸarısızlıklarla dolu olan müzakereler sürecinden sonra 2015’te Paris’te düzenlenen konferans ile yeni bir rota çizilmeye baÅŸlandı. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi’ne taraf olan ülkelerin sera gazı azaltım planlamalarını “Ulusal Katkı Niyet Beyanı (INDC)” adıyla sunmaları istenmiÅŸti.

​

Türkiye’nin güncel Ulusal Katkı Beyanı (NDC), Mısır’ın Sharm El-Sheikh ÅŸehrinde düzenlenen COP27 Ä°klim Zirvesi’nde, Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı. 15 Kasım’da açıklanan Beyanname’de Türkiye’nin 2030 için planladığı yüzde 21 emisyon artışının azaltım hedefini yüzde 41’e çıkardığı belirtildi. Bakan Kurum: “Ülke olarak 2030 için yaklaşık 500 milyon ton emisyon azaltımı yapmış olacağız” dedikten sonra Türkiye’nin emisyonda pik noktası olarak en yüksek emisyon miktarına 2038’de ulaÅŸacağını söyledi. Bakan Kurum, COP27’ye katılmadan önce TBMM’de çıkacak “Ä°klim Kanunu” ile 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaÅŸarak Türkiye’nin dünyaya rol model bir ülke olacağını söylemiÅŸti.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Emisyon Artışında Gaza Bastık, Hedef 2038

Türkiye, çok net bir biçimde emisyonları artıracağını söyledi ve tarih verdi. Ä°klim kriziyle mücadele etmek için 500 milyon ton sera gazı emisyonu azaltımı söylemi, aslında bir azalma olacağını deÄŸil artışta bir azalma olacağını ifade ediyor. Halbuki Türkiye, 2015’te açıkladığı Ulusal Katkı Beyanı’nda 2030’a kadar hiçbir önlem alınmadığı takdirde emisyonların ulaÅŸacağı miktarı 1 milyon ton CO2’ye eÅŸdeÄŸer bir artıştan söz etmiÅŸti ve beyanda bu miktarın azaltılacağını söylemiÅŸti. Türkiye’nin 2015’teki beyanı, 2030’da 1 milyar 175 milyon tona ulaÅŸacak toplam sera gazı emisyonunun, yüzde 21’lik artıştan azaltım hedefiyle 929 milyon tona düÅŸeceÄŸi yönündeydi.  

Türkiye’nin 2020 tarihine göre, güncel toplam ulusal emisyon verisi 523,9 milyon ton olarak görünüyor. 2020’de 523,9 milyon ton olan emisyon 2030’da 694 milyon tona çıkacaksa, 2020 seviyesinin yaklaşık yüzde 32’sine denk bir miktar artış olacağı anlamına geliyor.

​

Kömürden Çıkış Yok

2030 itibarıyla küresel ortalama sıcaklığı 1,5 derecede sabitlenmediÄŸi sürece gezegenin geleceÄŸi senaryoları hiç iç açıcı deÄŸil. Türkiye ise 2038’de sera gazı emisyonlarında zirveyi göreceÄŸimizin garantisini veriyor. Kömürden çıkış yapılmayacağını ise hala yapılmaya devam eden kömürlü termik santralı projelerinden anlaşılıyor.  Türkiye’nin yüzde 41 hedefi, 22 Nisan 2016 tarihinde imzalanan ve 7 Ekim 2021 tarihinde onaylanan Paris AnlaÅŸması gereÄŸi net sıfır ve 1,5 derece hedefleri için gerçekçi bir yaklaşım mı?  

BBC Türkçe’ye deÄŸerlendirmelerde bulunan Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) kampanyacısı Duygu Kutluay, “Emisyonların 2038 yılında pik yapması, 16 yıl daha ekonomiyi karbonsuzlaÅŸtıracak adımların geciktirileceÄŸini gösteriyor” diyor. Uzmanlar, Türkiye’nin mevcut iklim planları arasında kömür kısıtlamasıyla ilgili açıklama yapmadığını söylüyor.

​

2053 Net Sıfır Emisyon Vizyonuyla Uyumsuz Bir Beyanname

Türkiye, sera gazı emisyonunu 2030’da 693 milyon ton civarında sınırlandırmayı öngörüyor. 2020’de 523 milyon ton olan emisyon seviyesini 2030’da yüzde 33 oranında artırmış olacak. COP27 öncesinde WWF Türkiye’nin de aralarında bulunduÄŸu 17 sivil toplum kuruluÅŸu tarafından yapılan çaÄŸrıda ise “Türkiye’nin 2053 net sıfır vizyonu doÄŸrultusunda 2030 için en az yüzde 35 oranında mutlak azaltım” hedefinin olması gerektiÄŸi söylenmiÅŸti. Ancak WWF Türkiye’nin beyanından sonra yaptığı açıklamada “2053’te net sıfır emisyon vizyonuyla uyumlu olmayan bu hedef, ülkemizin enerji dönüÅŸümünü geciktirirken iklim kriziyle mücadelenin ve iklim krizine uyumun maliyetini artıracak” diyerek yüzde 33 artıştan azaltım hedefini eleÅŸtirdi.

​

Günün Fosili Ödülü’nün Kazananı: Türkiye

Mısır’da düzenlenen Ä°klim Zirvesi’nde her gün devam eden “Günün Fosili Ödülleri”nde 15 Kasım tarihinin kazananı Türkiye oldu. Climate Action Network iklim aktivistleri, iklim krizine yönelik taahhütlerinde dürüst olmayan, yetersiz sözler veren ülkelere verdikleri ödülü Türkiye’ye verirken ÅŸunları söyledi: “ Bugünün Günün Fosili ödülünün kazananı Türkiye: Ä°klim kahramanı gibi davranarak artırılmış azaltma hedefini açıkladığı, ancak yeni hedefi 2020’ye kıyasla 2030’a kadar yüzde 30 artırdığı için! Matematikle ilgili ‘küçük’ bir problem var ve yeni emisyon azaltma hedefini açıklarken bunun yerine emisyon artışı açıklıyor!”

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

***

Gerek 1995 yılından bu yana her sene düzenlenen COP zirvesinde gerekse de diÄŸer yerel, ulusal ve uluslararası boyutta gerçekleÅŸtirilen toplantılarda bir dizi karar(lar) alınmaktadır. Yeni durumlara göre kararlar alınması ve buna yönelik faaliyetler oluÅŸturulması tabii ki gerekmektedir. Ancak verilen vaatler sadece sözde kalmayarak uygulama ve eylem kısmında da son derece kararlı olmalıdır. Çünkü yıllardır belirli vaatler veriliyor ve uygulanacak yol haritaları çiziliyor. Tüm bunların ne kadarı eyleme dönüyor ve kaçı uygulama alanında tekrar gündeme geliyor soru ve soruları her zaman geçerliliÄŸini koruyor. Åžili’den gelen kampanyacı Emiliana’nın da ifade ettiÄŸi gibi ‘EÄŸer bu kapalı toplantıların büyük salonlarında onların (iklim aktivistleri) sesleri duyulmazsa, onların sesleri bir yerde duyulmalıdır“

​

Kaynaklar

Akgül, O. (2022, Kasım 24). Greenpeace. Retrieved from https://www.greenpeace.org/turkey/blog/cop27-ve-turkiyenin-beyani-atesten-gomlek/

Algedik, Ö. (2022, Kasım 8). reportare. Retrieved from https://www.reportare.com/kose-yazilari/onder-algedik/27-taraflar-konferansi-cop27-hakkinda-bilmemeniz-gerekenler/

Algedik, Ö. (2022, Kasım 30). YeÅŸil Ekonomi. Retrieved from https://yesilekonomi.com/turkiye-yeni-niyet-beyani-ile-neyi-ilan-etti/

Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı. (2022, Kasım 16). Retrieved from https://iklim.gov.tr/turkiye-ulusal-katki-beyani-ni-cop27-de-acikladi-haber-84#:~:text=Çevre%2C%20Åžehircilik%20ve%20Ä°klim%20DeÄŸiÅŸikliÄŸi,yüzde%2041%20oranında%20azaltıma%20yükseltti

Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı. (2022, Kasım 3). Retrieved from https://www.csb.gov.tr/bakan-kurum-iklim-kanunu-ulkemizi-dunyada-model-bir-ulke-yapacak-bakanlik-faaliyetleri-36283

Harvey , F., Lakhani , N., Milman, O., & Morton, A. (2022, Kasım 2022). The Guardian. Retrieved from https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/20/cop27-agrees-to-historic-loss-and-damage-fund-to-compensate-developing-countries-for-climate-impacts

Harvey, F., Lakhani, N., Greenfield, P., Carrington, D., & Milman, O. (2022, Kasım 12). The Guardian. Retrieved from https://www.theguardian.com/environment/2022/nov/12/cop27-first-week-roundup-powerful-dispatches-muted-protest-little-cash

Robins, A. (2022, Kasım 16). BBC News Türkçe. Retrieved from https://www.bbc.com/turkce/articles/ceq20288wglo

Seabrook, V. (2022, Kasım 12). sky news. Retrieved from https://news.sky.com/story/cop27-protesters-stage-downsized-climate-change-rally-amid-curbs-on-rights-in-egypt-12745376

UNFCCC. (20,Kasım,2022). Sharm el-Sheikh Implementation Plan. Sharm el-Sheikh Climate Change Conference.

UNFCCC. (2022, Kasım 20). United Natıons Climate Change. Retrieved from https://unfccc.int/news/cop27-reaches-breakthrough-agreement-on-new-loss-and-damage-fund-for-vulnerable-countries

Yeşil Gazete. (2022, Kasım 7). Retrieved from https://yesilgazete.org/cop27-iklim-orgutlerinden-turkiyeye-cagri-2030a-kadar-emisyonlar-yuzde-35-azaltilmali/

Yeşil Gazete. (2022, Kasım 23). Retrieved from https://yesilgazete.org/wwf-turkiye-cop27deki-iklim-hedefleri-dunyayi-kurtaramaz/

Yeşil Gazete. (2022, Kasım 15). Retrieved from https://yesilgazete.org/cop27-gunun-fosili-odulu-turkiyenin/

cop27-gunun-fosili.jpeg
karbon-emisyonu-1622809425.jpeg
_127537149_mediaitem127537148.jpeg
bottom of page